În Sălaj, s-au plătit alocaţii pentru copii morţi de câţiva ani

Şase familii din judeţul Sălaj au încasat necuvenit contravaloarea alocaţiei de stat pentru copii în valoare de peste 10.000 de lei, timp aproximativ trei ani, după ce odrasele lor au decedat. Decesul nu a fost anunţat la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj şi, astfel, părinţii copiilor decedaţi au încasat pentru o lungă perioadă de timp banii reprezentând contravaloarea alocaţiei.

Statul român a plătit alocaţii pentru şase copii din judeţul Sălaj, în valoare totală de 10.684 de lei, care erau morţi de aproximativ trei ani. Cel puţin asta arată un raport al Curţii de Conturi realizat în urma unui control în cursul anului 2012 pentru anul 2011. Raportul a fost făcut public în acest an.
Situaţia potrivit căreia în judeţul Sălaj s-au achitat drepturi băneşti reprezentând alocaţii de stat pentru copii decedaţi, pentru un număr de şase beneficiari, a fost confirmată şi de reprezentanţii AJPIS Sălaj, care susţin că în perioada martie – mai 2012 activitatea instituţiei a fost supusă controlului Camerei de Conturi Sălaj, control care a vizat modul de fundamentare şi acordare a unor beneficii sociale.Verificarea beneficiarilor de alocaţie de stat pentru copii s-a realizat de Camera de Conturi Sălaj prin suprapunerea bazelor de date ale AJPIS Sălaj cu bazele de date ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, iar în urma acestor suprapuneri s-a constatat că s-au plătit alocaţii de stat pentru şase copii decedaţi în valoare de 10.684 de lei, sumă care a fost recuperată. Potrivit AJPIS Sălaj, plata alocaţiei de stat pentru copiii decedaţi s-a efectuat în mod necuvenit din cauză că reprezentanţii legali ai copiilor nu au anunţat instituţie despre producerea decesului dar şi din cauza faptului că, în unele cazuri, decesul s-a produs pe raza teritorială a altui judeţ decât cel de domiciliu. După constatarea acestui aspect reprezentanţii AJPIS Sălaj au trecut la recuperarea în întregime a sumelor încasate necuvenit cu titlul de alocaţie de stat.
Cu siguranţa, dacă legislaţia în vigoare era respectată atât de părinţii copiilor decedaţi cât şi de funcţionarii care trebuiau să o aplice, nu se ajungea în astfel de situaţii. Este vorba despre Legea 61-1993 privind alocaţia de stat pentru copii prin care persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice împrejurările care au determinat încetarea condiţiilor de acordare, în termen de 15 zile de la apariţia acestora, dar şi despre obligaţia serviciilor de stare civilă din cadrul comisiliilor locale de a comunica lunar agenţiilor teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială, situaţia privind copiii care au decedat.
Potrivit unui raport dat recent publicităţii de către Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, pe lângă cele şase alocaţii plătite în mod necuvenit, în Sălaj au fost depistate încă 19 cazuri în care s-au plătit alocaţii pentru copii decedaţi.

Plăţi necuvenite încasate de asistaţii sociali

Gaura la bugetului statului „rotunjită” din încasări ilegale de prestaţii sociale continuă nu doar cu beneficiarii alocaţiei de stat pentru copii ci şi cu asistaţii sociali. Numai în cursul anului trecut, peste 650 de persoane din raza judeţului au încasat bani necuvenit sub formă de ajutoare de încălzire, pentru perioada sezonului rece, noiembrie 2012 martie -2013, venit minim garantat şi alocaţii pentru susţinerea familiei, în valoare de 45.000 de lei, bani care au fost recuperaţi în totalitate de AJPIS Sălaj. Situaţia privind încasarea în mod necuvenit a acestor prestaţii sociale a fost prezentată, de către Elisabeta Matolcsi – director executiv al AJPIS Sălaj în cadrul unei şedinţe de Colegiul Prefectural. Astfel, în cursul anul trecut au fost găsite nereguli la: 21 de beneficiari ai ajutorului social, 483 de beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi la 279 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei. Majoritatea neregulilor au fost constatate la beneficiarii din mediul rural şi cei mai mulþi „au uitat” să declare în dosarele de solicitare, a presataþiilor menþionate, unele venituri realizate, despre care au crezut cã nu vor fi identificate.

Leave a Comment